3x dokkarisuositus
Edellisessä postauksessa ruoditun Onnelliset-dokkarin lisäksi muutama muukin kiinnostava pätkä on tullut vastaan viime aikoina. Yhdistävänä tekijänä näissä on globaali eriarvoisuus, jota lähestytään aika erilaisista näkökulmista. Kannattaa tsekkailla!
The Divide
Tulo- ja hyvinvointierot ovat iso kysymys, jonka konkretisoituminen yksilöiden elämäntarinoihin on karua katsottavaa. Eriarvoisuutta ja tuloeroja käsitellään yksittäisten ihmisten haastattelujen kautta Amerikassa ja Isossa-Britanniassa. Eri sosio-ekonomisista taustoista tulevien ihmisten tarinoita rytmittävät tutkijoiden ja talousasiantuntijoiden kommentit.
Filmi on sävyltään asiallinen. Ihmiset kertovat arjestaan ja toiveistaan rehellisesti ja pelkistetysti kameralle, ilman turhaa tyylittelyä ja dramatisointia. Pätkä perustuu The Spirit Level -nimiseen kirjaan (suomennettu nimellä Tuloerot ja hyvinvointi), joka nousi oman lukulistani kärkeen.
Living on One
Jenkkiopiskelijat lähtevät dokumentissa Guatemalan maaseudulle kokeilemaan, tulevatko toimeen yhdellä dollarilla päivässä. “Yksi dollari päivässä” on yleinen, muttei yksiselitteinen, absoluuttisen köyhyyden määritelmä, jonka alla elää yli miljardi ihmistä maailmassa.
Dokumentti on sävyltään varsin kepeä. Poikien kokeilu on nimen omaan pelkkä kokeilu. Suuremman yhteiskunnallisen keskustelun herättelyn sijaan pätkässä keskitytään pääasiassa päähenkilöiden omiin tunnelmiin ja heidän tapaamiensa ihmisten tarinoiden esittelyyn. Jonkin verran selvitetään mikrolainojen merkitystä paikallisten asukkaiden taloudellisen aktiivisuuden mahdollistamiseen. Positiivinen perusvireä on toisaalta ihan virkistävää, sillä globaalia eriarvoisuutta käsitellään usein varsin synkeästi.
Autolla Nepaliin
Paljon hehkutettu kotimainen dokkari on nähtävillä YLE Areenassa vielä muutaman päivän!
Pakko tosin myöntää, että tämän kohdalla odotukseni eivät oikein täyttyneet. Nepalin kastijärjestelmän epäoikeudenmukaisuus tuntui vain kehnolta tekosyyltä kaveriporukan ikimuistoiselle road tripille, sillä itse asiaa ei filmissä paljoa käsitelty. Edellä mainittu Living on One haastatteli guatemalalaisia kyläläisiä ja kuvasi heidän elämäänsä läheltä. Autolla Nepaliin sen sijaan nosti päähenkilöiden ohella ruutuun tuttuja tusinajulkkiksia Arman Alizadista alkaen lätisemään unelmien toteuttamishuttua.
Autolla Nepaliin onkin enemmän hyvän mielen matkakertomus kuin yhteiskunnallisesti kantaaottava teos. Sen suurinta dramatiikkaa ovat koti-ikäväänsä itkevät suomalaiset hyvinvoivat miehet.
// Three documentaries worth watching that all have one theme in common: global inequality.