8 vinkkiä: kirjoja seikkailuista ja vuorista

Into the wild Muurla

Vuorikiipeily- ja seikkailukirjat ovat olleet hyvää ajanvietettä, kun sattuneista syistä olen nyt viettänyt reilusti aikaa kotosalla.Matkakirjat ovat ennenkin olleet hyvä keino avata lukujumeja, kun kirjoihin keskittyminen on tuntunut vaikealta Usein kronologisesti etenevät seikkailukertomukset vetävät helposti mukaansa muihin maailmoihin vaatimatta lukijalta paljoa. Tässä muutamia suosituksia!

Into the Wild - klassikko Alaskan erämaasta

Parikymppinen Christopher McCandless tyhjentää yliopistorahastonsa hyväntekeväisyyteen ja lähtee kiertämään Yhdysvaltoja John Krakauerin klassikossa. Monelle myös elokuvan muodossa tutuksi tullut matka päättyy Alaskan erämaahan. Tämän jälkeen ei enää mieti, kannattaako karttaa ottaa mukaan retkelle.

Ascent of the Rum Doodle - hillitön parodia retkikunnasta 

Jonkinlaisen kulttimaineen saanut W.E. Bowmanin kirjoittama Rum Doodlen valloitus laittaa monessa kohtaa nauramaan vedet silmissä. Hillitön parodia kuvitteellisesta vuoristoretkikunnasta ja sen omalaatuisten jäsenten yhteispelistä. Suosittelen jokaiselle oman elämänsä matkanjohtajalle, joiden reissuilla aina tapahtuu, mutta harvemmin sattuu.

Women on high

Women on high - naiset vuorikiipeilyn historiassa

Vuorikiipeilyn historia, kuten monen muunkin lajin historia, on usein varsin miehisestä näkökulmasta kerrottu. Tämä Rebecca A. Brownin kirja kokoaa kansiensa väliin monia esikuvallisia kiipeilijänaisia, joita ei hidastaneet heikot varusteet, karut olosuhteet eikä muiden epäilykset. Erilaisista taustoista nousseet mimmit ovat pistäneet itsensä likoon ja rikkoneet oman aikansa rajoja Alpeilta Andeille.

Mountains of the mind - mikä vuorissa kiehtoo

Tyylikäs pohdiskelu siitä, mitä vuoret todella ovat ja mikä ajaa ihmisiä kiipeämään niitä vuosisadasta toiseen. Itse luin kirjaa jonkinlaisena ylistyksenä vuorten kesyttämättömyydelle ja toisaalta ihmisten pyrkimyksille etsiä rajojaan ja ylittää niitä. Robert Mcfarlanen kirjan teksti toimii runkona Jennifer Peedomin kauniille dokumentille Mountain, katsottavissa Netflixissä.

Touching the void

Touching the void - selviytymistaistelu Andeilla

Kun vuoristoreissulla homma ns. osuu tuulettimeen, on usein tosi kyseessä. Joe Simpsonin uskomaton tositarina Andeilta selviytymisestä ja mahdottomista valinnoista. Erityisesti kaverusten ystävyyssuhteen kuvaus tapahtumien jälkeen on kiehtovaa luettavaa. On mahdotonta olla miettimättä, miten itse olisi toiminut.

lukuvinkki kiipeily

First on the Rope - legendaarisen alppikiipeilijän romaani

Legendaarisen ranskalaisen alpinistin Roger Frison-Rochen kirjoittama fiktiivinen kertomus vuoristo-oppaista. Vuoristokylien ihmisten välittäminen toisistaan hankalissakin tilanteissa on kuvattu lämpimästi ja juurevasti. Lämmin lukusuositus jokaiselle Chamonix'n kävijälle.

Naparetki - kadonneiden tutkimusmatkailijoiden jäljillä pohjoiseen

Ollakseen tietokirja, on Naparetkessä todella lumoava ote. Kirjoittaja Bea Uusma alkaa selvittää yli sata vuotta sitten Arktikselle kadonneen retkikunnan kohtaloa vimmaisella tarkkuudella. Löytyneet tiedot herättävät myös uusia kysymyksiä. Kirjailijan palo aihetta kohtaan tekee jääkenttien keskelle päättyneestä matkasta intensiivistä seurattavaa.

vuorikiipeily kirjat

Karakoram - Himalajan huippuja vuosikymmenten ajan

Steve Swensonin muistelmateos on ollut kelpo karanteenilukemista. Kertomukset retkikunnista Pakistaniin luotaavat hyvin niin Kashmirin herkkää poliittista tilannetta kuin kiipeilyn onnistumisten ja epäonnistumisten käsittelyä. Swenson arvioi mielestäni hyvin retkikuntien toimivuutta ja dynamiikkaa. Hän kuvaa tyylikkäästi ja syyttelemättä myös niitä kertoja, kun asiat eivät ole sujuneet.

Edellinen
Edellinen

Hitaasti eteenpäin laahustavia päiviä - koronakevät Belgiassa

Seuraava
Seuraava

Stay home club - koronaviruksen vaikutukset Belgiassa