Kiipeily Nizzan seudulla
Taannoisen Ranskan-reissun ensimmäinen puolikas meni perheen kanssa kaupunkilomalla, toisen puolen vietin kaverini Mintun kanssa kalliokiipeillen. Pako Suomen syyssateista kuiville kallioille oli oikein onnistunut.Useampikin tuttu on tänä syksynä käynyt näillä kulmilla kiipeilemässä, ja kaikki ovat olleet reissuihinsa varsin tyytyväisiä. Itselleni kävi niin, että vain pari päivää kotiinpaluun jälkeen varasin uuden viikonloppureissun samalle suunnalle... Hups!Etukäteen en löytänyt kovin paljoa kovin tarkkoja vinkkejä tai kokemuksista kiipeilyreissuun Nizzan seudulle, varsinkaan suomeksi, joten tässäpä kooste toimiviksi havaituista käytännön jutuista.
Matkat ja majoitus
Nizzaan lentää Helsingistä mm. Norwegian edullisesti ja suoraan, pulitin lennoista noin 150€ matkatavaroineen. Lentoaika Suomesta on reilut kolme tuntia.Auto on kätevä vuokrata suoraan lentokentältä, maksoimme pikku Fiatista kattavalla vakuutuksella neljäksi päiväksi n. 125 euroa ja bensakulut päälle. Liikenne Rivieralla on melko hankalaa, paljon kapeita ja mutkaisia pikkuteitä ja villit pysäköintitavat, joten pieni auto oli hyvä valinta. Monet ovat myös varoitelleet, että automurrot ovat alueella yleisiä, joten itse suhtauduin todella hysteerisesti arvotavaran jättämiseen autoon. Tietulleja on isoilla moottoriteillä, niihin kannattaa varata käteistä kolikoina. Tullimaksut olivat melko edullisia, usein vain euron-pari.Majoitus kannattaa varata Nizzan kaupungin ulkopuolelta, sillä Nizzan keskustassa autolla liikkuminen on aika hirveää ja pysäköinti vaikeaa. Pienissä ranskalaiskylissä on myös ihanaa tunnelmaa.
Varusteet ja topot
Lähdettiin matkaan yhdellä 60 metrisellä köydellä. Pidemmille reiteille tuplaköydet ovat yhä ostoslistalla, ehkä sitten ensi kesäksi... Jatkoja kannattaa varata mukaan reilusti, pultteja on monin paikoin tiheästi ja 12 jatkoa oli paikoin liian vähän. Multipitch-päivää varten mukana oli yksinkertainen trädiräkki, joka tuli tarpeeseen. Kannattaa tarkistaa toposta, onko valittu reitti sellainen, että camut ja kiilat kannattaa pakata mukaan pulttausta täydentämään.Topokirjoja, eli kiipeilijän reittioppaita, ostin itselleni yhden, Rockfaxin hyväksi havaitun Cote d'Azurin topon. Kaverilta sain lainaan paikallisen L'escalade dans les Alpes Maritimes -kirjan. 27cragsissa on kallioiden sijainteja, mutta melko vähän reittikuvia.Paikallista topoa sekä muita kiipeilykamoja saa tarvittaessa ostettua Alticoop-myymälästä Nizzasta (osoite 4 Rue Caroline). Sieltä löytyy jokseenkin kaikkea mahdollista kiipeily- ja ulkoilukampetta ja vaati suurta itsehillintää olla höyläämättä tiliä tyhjäksi.
Kiipeilykalliot: La Turbie, Contes ja St. Jeannet
Ehdimme kiivetä tällä reissulla kolmella eri kalliolla: La Turbiessa, Contesissa ja St. Jeannetissa. Nämä valikoituivat lähinnä sijainnin perusteella: jokaiselle pääsi Nizzasta alle tunnissa ja kaikista löytyi helppoa sporttikiipeilyä mukavasti pultattuna.La Turbie (kuva yllä) oli mainio paikka, laajat sektorit korkealla rinteessä ja näköalat Välimerelle komeat. Lähestymispolut olivat helppoja ja selkeitä, useimpien reittien juuresta löytyi nimikyltit, jotka helpottivat myös topojen lukemista. Yhden köydenpituuden reittejä löytyi helpoista tiukempiin, osa tosin oli paikoitellen hieman lasittuneita. Täällä viihdyimme kahden päivän ajan, pidempäänkin olisi voinut olla.Contes oli kalliolaadultaan tosi erikoista, tasaisessa kivessä oli otteina pyöreitä koloja. Erikoinen kivenlaatu saattaa olla hyvä tai toisaalta vähän kummallinen juttu. Reitit olivat melko lyhyitä ja yhtenäisen kallioseinän sijaan isoilla irtolohkareilla. Contes ei ollut se ikimuistoisin paikka kiivetä, mutta toisaalta yhdeksi päiväksi täällä riitti tekemistä ihan kivasti.St. Jeannet oli kiipeilypaikoista vaikuttavin. Pari sataa metriä korkea kallioulkonema nousee sympaattisen pienen St. Jeannetin kylän laidasta. Kalliolta löytyy multipitchiä kaikenlaisista greideistä. Valitsimme helpon 13 pitchin reitin La malet. Pitkä reitti olikin sitten ihan koko päivän seikkailuretki. Vanhassa, 40-luvulla avatussa reitissä oli pultteja oli eri vuosikymmeniltä ja aika harvakseltaan, monet kohdat olivat myös aika lasittuneet. Useammassa paikassa trädikamat olivat ihan syystä mukana, samoin otsalamppu. Vettä ja evästä kannattaa myös varata reilusti. Reitin löytäminen oli myös välillä vaikeaa, joten topoa kannattaa lukea tarkkaan.Päivitys 5.12.2017: Toisen Nizzan-reissun jälkeen kirjoitin erillisen jutun kiipeilypäivästä Gorges du Loupissa, käy kurkkaamassa myös tämä: Kiipeily Nizzan seudulla, osa II: Gorges du Loup.// Climbing in Nice region: short info in Finnish.