Etiopian Gondar, portti vuorille
Näin vuoden aluksi ajattelin palata vielä parilla kirjoituksella marraskuun Etiopian reissuun. Kerroinkin jo Simien-vuorten vaelluksesta ja Etiopian korkeimman vuoren huiputuksesta, nyt palaan matkalla hieman taaksepäin.
Lähdimme vuorille Gondarin kaupungista, Etiopian luoteisosista, Amharan alueelta. Gondar on suurin kaupunki lähellä Simien-vuorten kansallispuistoa sekä yksi Etiopian matkailun keskittymistä kalliokirkoistaan tunnetun Lalibelan ja historiallisen Aksumin kaupungin ohella.
Menimme Gondariin Ethiopian Airlinesin reittilennolla Addis Abebasta, lähinnä ajankäyttösyistä. Lento kesti noin tunnin, kun autolla matkaan olisi kulunut koko päivä. Lentokoneesta katsottuna maisema muuttui suurkaupungista maaseuduksi. Pellot alhaalla näyttivät vihreän eri sävyissä kootulta palapeliltä.
Gondarin seudulla on noin 700 000 asukasta. Gondarissa on suuri yliopisto, joka on tunnettu erityisesti lääketieteellisestä osaamisestaan. Kävimme yliopistolla vierailulla, oli kiinnostavaa päästä puhumaan opiskelijoiden kanssa heidän ajatuksistaan Etiopian tulevaisuuden suhteen. Toiveita hyvästä hallinnosta ja työllisyyden ja talouden kehityksestä on helppo kannattaa.
Italian 1935 alkanutta viisi vuotta kestänyttä miehitystä lukuun ottamatta Etiopia pysyi itsenäisenä koko siirtomaavallan ajan. Gondarissa on Italian vaikutuksesta jäänyt keskusaukio, piazza. Liikenne on täynnä pieniä riksamopoja, kadunvarret täynnä kioskeja ja kahviloita.
Gondarissa on melko paljon nähtävyyksiä: linnoituskukkulalla on aikanaan Etiopiaa hallinneiden keisareiden linnoja. Keisareilla oli tapana rakentaa aina itselleen uusi linna edellisten viereen, joten alueella on useampia linnojen raunioita muurien sisällä. Osa niistä on entisöity tarkkaan, osa on enemmän raunioina. Pakko myöntää, että oppaan selostuksesta huolimatta keisarien nimet ja vuosiluvut putosivat muistista varsin pian. Kohde on ollut Unescon maailmanperintökohteiden listalla jo vuodesta 1979.
Alemmassa kuvassa tyhjänä näkyvä keisari Fasiladeksen uima-allas on erityisesti loppiaisen aikaan kansanjuhlien keskipiste. Paikka on todella rauhoittava, ikivanhat puut reunustavat allasta, ne ovat nähneet vuosisatojen kulun.
Yksinkertaisella tavalla mukava hotellimme Gondarissa oli nimeltään Goha. Kukkulan päällä kaupungin laidalla sijaitsevan hotellin terassilta oli kauniit maisemat alas Gondarin keskustaan. Samalla avautuva maisema kukkuloineen lupasi vuorten olevan jo lähellä, Gondarista Simien-vuorten kansallispuistoon oli muutaman tunnin automatka. Kun palasimme vaellukselta takaisin Gondariin, oli hotellihuoneen suihku ja sänky todella tervetullutta vaihtelua telttojen ja pesuvatien jälkeen.