Opiskelut vaihdossa
Tentit on nyt takana ja ajattelin vielä kirjoittaa mietteitäni opiskelusta Belgiassa. Taustatietona, opiskelen siis Tampereen yliopistossa hallintotiedettä, pääasiassa julkisoikeutta. Sen ohella olen istunut niin politiikan tutkimuksen kuin journalistiikan ja viestinnän kursseilla.
Vaihtosopimus KU Leuvenin kanssa tuuppasi minut täällä social sciences -yksikköön. Halusin kuitenkin tehdä mieluummin oikeustieteellisen kursseja. Muiden yksiköiden opiskelijat saivat osallistua vain kahdelle lakikurssille, itse valitsin kansainvälistä julkisoikeutta ja humanitääristä oikeutta. Sosiaalitieteistä puolestaan otin EU-hallinnon kurssin ja kevyemmäksi tekemiseksi populäärikulttuurin kurssin.
Public international law
Maisteritason oikiskurssille osallistuminen oli vasta kandivaiheen julkkarille rehellisesti aika tuskaa. En ole käynyt kv-oikeuden peruskurssiakaan, joten tämän kurssin järjettömän tietomäärän omaksuminen tuntui melko mahdottomalta. Tenttimateriaalia oli reilusti yli 1000 sivua raskaina artikkeleina, joita tavasin sanakirjan kanssa...
Humanitarian and security law
Lempikurssini Leuvenissa. Viime syksynä käytiin ainejärjestön kanssa Genevessä vierailemassa Punaisen Ristin päämajassa, jossa meille pidettiin pikainen esittely humanitäärisestä oikeudesta. Sen setin jälkeen olen halunnut päästä perhetymään aiheeseen tarkemmin. Kurssi olikin äärimmäisen mielenkiintoinen, mutta samalla myös melko selkeä ja ymmärrettävä.
Governance in the European Union
Toinen suosikkikurssini, Brysselin kulmilla EU-hommat ovat luonnollisesti aika kovaa tasoa. Innostava opettaja, paljon vierailevia luennoitsijoita ja käytiin myös Euroopan parlamentissa opintoretkellä, niin siistiä. Toisaalta, en ole käynyt politiikan tutkimuksesta kuin peruskurssit, joten välillä tuntui, että pohjatiedot EU-aiheista olisivat kyllä saaneet olla vahvemmat.
Popular culture
Ehdottomasti huonoin kurssini Leuvenissa. Professoria ei tuntunut kiinnostavan yhtään, ryhmässä oli pelkkiä vaihto-opiskelijoita ja kaikki tuntuivat olevan tasaisen kujalla. Kurssin suorittamiseen riitti yksi hassu essee. Itse tein vertailevan media-analyysin Sinkkuelämäästä ja Girlsistä, ei mitään intellektuellia ilotulitusta, vaan paperin palauttaminen lähinnä hävetti.
Kokonaisuutena sanoisin, että kurssivalinnat, jotka tein sen kummemmin miettimättä, menivät aika nappiin. Toisaalta maisteritason kurssit olivat melko vaikeita, kun pohjatiedot eivät olleet kunnossa. Helpompiakin olisi siis voinut ottaa, vaikka opinkin näillä kursseilla paljon uutta.
Isoin ero Suomen systeemiin oli tenteissä: kaikkissa tekemissäni sai olla kirjat mukana, mikä oli hienoa. Ei tarvinnut ulkolukea ja vastauksiin pystyi panostamaan kunnolla, eikä vain raapimaan paperiin sitä, mitä sattuu muistamaan. Tein myös yhden suullisen tentin, joka puolestaan oli aivan hirveä. Yhdistelmä esiintymisjännitys ja vaikea aihe englanniksi, kamala kokemus.
KU Leuven ei myöskään ole mikään "bileyliopisto", vaan tenttien aikaan opiskeluilmapiiri lähentelee massahysteriaa. Varsinkin oikeustieteen kursseilla hyvistä arvosanoista tunnutaan tosissaan taistelevan ihan eri tapaan, kuin mitä kotiyliopistossani. Krooniselle lusmuilijalle sosiaalinen paine opiskeluun oli pelkästään hyvä asia. Tuntuu, etten ole eläissäni panostanut tentteihin valmistautumiseen näin paljoa.
Arvosanat tulevat joskus heinäkuussa, odotan jännityksellä, miten näiden kanssa kävi.
// Exams are over, hurray! Overview about my studies in KU Leuven: masters level classes were a bit too hard for me, but at least I really tried to make it. To be honest, I have never studied so much in my life. Grades will be annouced in July, will see how the exams went.