Kirjamatka Etiopiaan: The Shadow King
Vuonna 1935 Italia miehitti Etiopian viideksi vuodeksi, mutta Etiopia ei koskaan menettänyt itsenäisyyttään siirtomaavallan aikaan. Maaza Mengisten historiallisessa romaanissa The Shadow King etiopialaisten vastarintataistelijoiden ja italialaisten valloittajien tarinaa kerrotaan ennen kaikkea naisten näkökulmasta.
Kirja vie elävästi takaisin parin vuoden takaisen Etiopian matkani maisemiin, Gondarin kukkuloille, tielle Debarkiin, Simien-vuorten jyrkänteille, pääkaupunki Addis Abebaan. Se on vahva, sitkeä, julma, pohjattoman surullinen ja valtavan kaunis kuvaus sodasta ja kotimaasta.
Päähenkilö on palvelustyttö Hirut, josta kasvaa taistelija. Toinen näkökulma on italialaisen sotakuvaaja Ettoren. Kameran läpi historiaa ovat perinteisesti katsoneet valloittajat ja voittajat, kuvat ovat olleet voimakas propagandan väline.
Kirjailijan hyvässä haastattelussa New York Timesissa hän kertoo enemmän arkistojen kaivamisesta Italiassa. Siitä, miten kolonialismi yltää sinnekin. Mitä kuvissa näytetään, mitä ei. Minne katse yltää, minne jää tyhjiä aukkoja. Kirja on selkeästi fiktiivinen, mutta Mengiste värittää historiaa ja täyttää tyhjäksi jätettyä tilaa taitavasti.
Korona-aikana olen kaivannut kirjoiltani tiedon sijaan enemmän todellisuuspakoa, kaukomaita ja kiinnostavia kulttuureja. Etäisyyttä pienestä ja pitkäveteisestä arjesta niin ajassa kuin paikassa. Siihen tarpeeseen tämä kirja vastasi täydellisesti.