Yayoi Kusama / HAM Helsinki

yayoi kusama HAM HelsinkiYayoi Kusama Ham HelsinkiYayoi Kusama Ham Helsinki

Yayoi Kusman näyttely In Infinity on nyt Suomessa HAMissa. Olen kirjoittanut japanilaistaitelijasta aiemminkin pariin otteeseen, sillä ennen Suomeen saapuimista näyttely on kiertänyt pohjoismaita, itse olen nähnyt sen jo Tanskassa ja Ruotsissa. Ensimmäisellä kerralla näyttely teki todella suuren vaikutuksen, joten sen pariin on ollut ilo palata useasti. Tänä syksynä sain luettua läpi myös Kusaman elämäkerran Infinity Net, joka toi töihin lisää syvyyttä.

Kusaman teokset ovat siitä viehättäviä, että eri ympäristöissä ne näyttävät täysin erilaisilta. Tanskassa näyttely kulki polkumaisena reittinä läpi museoa, Helsingissä suurin osa töistä on kahdessa laajassa tilassa. Taide ulottuu myös museon ulkopuolelle: teoksista esimerkiksi Narcissos garden on ollut esillä sekä Talvipuutarhassa että Kampin metroasemalla ja Esplanadin puiston puut saivat kesällä Kusaman pilkkuja peitokseen.

Vaikka Kusama on tehnyt taidetta jo vuosikymmeniä, ovat hänen työnsä Instagram-aikaan sopivia. Peilihuoneissa lähes jokaikinen näyttelyvieras tarttuu puhelimeensa ja nappaa selfien. Kusaman työt ovat veikeitä ja villejä, varsinkin uransa alkuaikoina hän herätti pahennusta sekä Euroopassa että kotimaassaan Japanissa performansseillaan. Kusama on avoimesti puhunut mielenterveysongelmistaan ja pakkomielteistään. Niistä huolimatta, tai niiden takia, hänen taiteensa rohkeaa ja feminististä. Kusaman luomiin tiloihin astuminen on kuin toiseen todellisuuteen siirtymistä. Pallot ja valot luovat taianomaisia tunnelmia, arkisia esineitä on päällystetty kangasulokkeilla. Oma suosikkini ovat kurpitsat, jotka ovat herttaista ja hauskaa vastapainoa radikaalimmille töille.

// Yayoi Kusama exhibition now in HAM Helsinki.

Vastaa