Treenitavoitteita talveksi

kiipeily treeni

Syksyn sateet ovat laittaneet ulkokiipeilykauden ainakin toistaiseksi pakettiin. Kiipeilykesä 2020 oli koronasta huolimatta tosi onnistunut. Paljon hyviä päiviä niin Belgiassa ja Luxemburgissa paikallisilla kallioilla kuin Alpeilla vuoristomaisemissa.

Nyt kun ulkokausi alkaa olla kasassa, olen yrittänyt keksiä tulevalle talvelle tavoitteita ja tekemistä. Innostuksena tälle kirjoitukselle toimi Vuorenvarma-Annin taannoinen postaus syksyn tavoitteista.

Kun työkiireet kiihtyvät, keli on kurja ja tuleva kevät tuntuu olevan tuhannen vuoden päässä, on minun keksittävä jotain motivaation ylläpitämiseksi. Muuten jumitun aivan liian helposti puoleksi vuodeksi sohvalle pizzan, colapullon ja netflixin kanssa.

Ostin lokakuun alussa kuukauden jäsenyyden boulderhallille Brysselissä. Köysikiipeilypaikat ovat kaupungissa vähän kehnoja ja pitkien kiipeilysessioiden tunkeminen kalenteriin on täysien työpäivien päälle välillä vaikeaa. Niinpä kokeilen nyt alkuun ainakin kuukauden, tulisiko boulderhallilla käynnistä hyvä rutiini talveksi. Viikonloppuisin yritän päästä paremmalle köysikiipeilyhallille esimerkiksi Gentiin pidempien treenien pariin liidiseinille.

Kokosin tähän kirjoitukseen kolme asiaa, joissa haluaisin talven aikana kiinnittää huomiota ja mieluusti myös kehittyä, jotta ensi kesänä ulkokallioilla sujuisi paremmin:

Dynaamisemmat moovit

Olen kiipeilijänä aika staattinen hiippailija. Osittain kai siksi, että pitkänä sitä yleensä yletyn otteisiin, toisaalta myös siksi, että putoamisen pelko estää vauhdikkaammat ja epävakaammat moovit. Syksyn ja talven aikana olisi kiva opetella varsinkin boulder-seinillä vähän isompia ja vauhdikkaampia mooveja, lennokkaampaa ja rohkeampaa tyyliä edetä seinällä.

Putoamisen pelko

Olen valittanut huonosta liidipäästäni jo pitkään. Ulkona varsinkin on turhauttavaa, kun eteneminen tyssää siihen, että pelottaa, ei niinkään siihen, että voimat tai tekniikka ei riittäisi.

Youtube-kanavalla Hard is easy oli tosi hyvä video aiheesta. Kokeilin näitä harjoituksia viime viikonloppuna ja jo yksi kerta teki päälle tosi hyvää. Sisähallissa on helppoa harjoitella putoamista turvallisesti, joten tätä treeniä täytyy toistaa talven aikana rutkasti.

Otelautaharjoittelu

Kevään lockdownin alkaessa tilasin Luomus hangboardsilta otelaudan ja ripustin sen kotiini. Jonkun aikaa jaksoin roikkua siinä, mutta sitten tuli kesä ja otelauta jäi koristeeksi. Nyt olisi hyvä hetki ottaa tämä taas osaksi kotitreenejä ja vahvistaa sormia. Ei-niin-salainen tavoitteeni on, että joskus vielä saisin tehtyä edes yhden leuanvedon.

Bonus: Jääkiipeily

Vaikka matkustamisen tilanne onkin edelleen epävarma, olen optimistina bookannut kaksikin jääkiipeilyreissua talveksi. Jos säät ja pandemiatilanne sallivat, olisi mahtavaa päästä Alpeille roikkumaan hakkujen kanssa jääputouksiin. Fingers crossed, että onnistuu!

Vastaa