Holokaustimuistomerkillä kuvaaminen: ok vai ei?

_DSC0799_DSC0808_DSC0822_DSC0815_DSC0809
Kävimme Berliinissä luonnollisesti myös holokaustimuistomerkillä. Vuonna 2004 valmistuneestai Peter Eisemanin suunnittelemasta muistomerkistä on tullut yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä. Tuhansista kivipaasista koostuva muistomerkki on todella vaikuttava näky ja sen seassa kävellessä tunnelma on todella lannistava.

Samoihin aikoihin, kun me kiertelimme alueella, puhutti netissä Yolocaust-projekti. Kyseessä on israelilaisen Shahak Shapiran sivusto, jossa yhdistetään muistomerkillä otettuja selfieitä kuviin historian hirveyksistä. Selfiet on poimittu esimerkiksi Facebookista, Instagramista ja Tinderistä.

Tämä sai miettimään omaakin kuvaamista. Ajatus selfiestä vaikkapa keskitysleirin edustalla tuntuu moukkamaisen mauttomalta. Silti minun on vaikea ajatella, että 2000-luvulla varsin abstraktiksi rakennettu muistomerkillä ei voisi kuvata. Pienellä tutustumisella löytyi kuitenkin paljon kriitisiä kirjoituksia ja kommentteja muistomerkista ylipäätänsä ja siitä, miten sen luona tulisi käyttäytyä. Herkkä aihe, enkä ole aivan varma omastakaan mielipiteestäni.

Kuutiot ovat uhkaavia, ne vievät ajatukset hirveään suuntaan. Minusta on hyvä, että matkailijat pakotetaan kohtaamaan historia. Sen sijaan, että teema jätettäisiin vain museoihin, se tuodaan osaksi julkista ja avointa tilaa.

// Taking pictures at the Holocaust memorial: disrespectful or not?

2 Replies to “Holokaustimuistomerkillä kuvaaminen: ok vai ei?”

  1. Tuosta Yolocaust- satiirista voi kaiketi olla monta mieltä. En jaksanut lukea mielipiteitä. Valokuvaaminen on ok. Ei kaiketi ole sattumaa, että eilisessä (26.01.2017) Frankfurter Allgemein´issa on julkaistu valokuvaaja Volker Heinlen kuvaama 7 valokuvan sarja Holocaust muistomerkillä kävijöistä. Hakusana ”Zwischen den Stelen”.

    1. Mielipiteitä jakava aihe, todellakin. Kiitos vinkistä, kiinnostava kuvasarja FA:ssa. Erityisesti pisti silmään hääkuvaukset tuolla, miksiköhän juuri tuohon paikkaan on päädytty…

Vastaa