Ganvie – kaupunki veden päällä

GanvieGanvieUntitledUntitledAfrikan Venetsiaksi kutsuttu Ganvien kaupunki sijaitsee järven keskellä. Reilu vartin matka kalastajien kaupunkiin taittui puuveneellä. Perimätieto kertoo, että kaupunki perustettiin järvelle, kun kyläläisten viholliset eivät osanneet uida, jolloin veden keskellä oli turvassa. Kalastus on tärkeä elinkeino edelleen.

Kaupungissa on melko vähän varsinaista nähtävää, muutama myymälä ja kuppila. Kiinnostavinta nähtävää on paikallisten elämäntyyli. Talot ovat pääasiassa pylväiden päällä, jokaisella pienellä maaläntillä on rakennuksia ja eläimiä. Heti kaupungin laidalla työskentelevät kalastajat verkkoineen. Kaiken yhdistävät puuveneet. Ne muodostavat kelluvat markkinat, niillä kuljetetaan lapset kouluun ja kuljetaan muutenkin paikasta toiseen. Vesi on läsnä kaikkialla.

Ihmiset Ganviessa eivät selvästikään pitäneet turisteista. Erityisesti kameroita ja kuvaamista katsottiin todella pahasti, joten pidin kameran suosiolla laukussa. Oli hieman kiusallinen olo kierrellä veneellä toisten kotiportailla. Muutamat lapset vilkuttelivat ohikulkijoille, mutta suurin osa aikuisista vaikutti siltä, että matkailijat eivät olleet tervetulleita heidän kulmilleen.

Vaikuttavinta Ganviessa oli kameronilaistaustaisen valokuvaaja Angèle Etoundi Essamban näyttely Woman of Water. Näyttelyssä oli kuvattu Ganvien naisia arjessaan veden ympäröimänä. Naisten arki on usein näkymätöntä, vähemmän dokumentoitua. Vahva valinta nostaa juuri se kuvien keskiöön. Kuvat olivat todella upeita, osa niistä on nähtävillä Essamban kotisivuilla.

Vastaa