Postikortti Mostarista

mostar01mostar02mostar03mostar04

Bosnia-Herzegovinassa kannattaa pistäytyä muuallakin, kuin pääkaupunki Sarajevossa. Oma valintani osui pieneen Mostarin kaupunkiin, joka jäi sopivasti reitin varrelle, kun suuntasin Sarajevosta kohti Kroatian rannikkoa ja Splitiä. Bussimatkoilla maisemat olivat karun kauniita, helteet olivat nostattaneet maastopaloja ja monin paikoin ilmastointi puski sisään savunhajua.

Päivä oli muutenkin yksi reissun kuumimmista, ilma oli polttavan paahteinen. Mostarissa mittari näytti yli 40 astetta lämmintä, reppu painoi selässä ja hiki virtasi.  Mostarin kesksutan yleisilme oli hiekkainen ja vähän nuhjuinen, tämän jutun kuvat hämäävät pahasti vehreydessään. Sarajevoon verrattuna paikka oli selkeästi enemmän rempallaan, monet keskeisilläkin paikoilla olleet rakennukset olivat edelleen romuna.

Mostarin tunnetuin nähtävyys on Stari Most -silta, joka ylittää Neretva-joen Mostarin vanhassa kaupungissa ja vetää puoleensa matkailijoita kaikkialta lähialueelta. Silta tuhoutui Bosnian sodassa täysin, mutta rakennettiin 2000-luvun alussa uudelleen tismalleen vanhan mallin mukaisesti. Nykyään se on Unescon maailmanperintöluettelossa.

Totta puhuakseni, ei Mostarissa tuon lisäksi juuri muuta nähtävää ollut. Olen tyytyväinen, että täällä tuli käytyä ja omalla rähjäisellä tavallaan paikka on varsin viehättävä. En silti oikein innostunut kaupungista, reissuväsymyksellä ja kuumuudella oli tosin varmasti osuutta asiaan. Kannattaa silti pistäytyä täällä päiväretkellä, Kroatian suosituista kohteista matka on varsin kohtuullinen.

// Post card from Mostar.

2 Replies to “Postikortti Mostarista”

  1. Mostarin 1500-1600-luvuilla rakennettu vanhakaupunki on Unescon maailmanperintöluettelossa eli ainakin se on näkemisen arvoinen. Siinähän se sillan kupeessa on eli tulee melkein väkisin nähtyä, jos menee siltaa katsomaan. :) Mun mielestä Mostarissa oli kiehtova itä kohtaa lännen -tunnelma ja vanhankaupungin mukulakivikaduilla oli kiva käyskennellä. Ihan päiväretken arvoinen paikka siis, kuten kirjoititkin.

    1. Joo, vanhassa kaupungissa tuli toki käppäiltyä samalla ja ihan mukavan retkipäivän Mostariin silti sai :)

Vastaa