Skip to content

Poliittisen valokuvan festivaali 2017: Ruoka

Kukka Ranta, sarjasta Ryöstetty meri - from the series Robbed Sea
Kuva: Kukka Ranta, sarjasta Ryöstetty meri – from the series Robbed Sea
Jošt Franko, from the series Farming on the Frontline, 2013-2014
Kuva: Jošt Franko, from the series Farming on the Frontline, 2013-2014
Jo-Anne McArthur, from the series We Animals
Kuva: Jo-Anne McArthur, from the series We Animals

Uskon, että me kaikki tiedämme varsin hyvin, että ruuantuotantoon liittyy runsaasti epäkohtia, niin meillä Suomessa kuin maailmanlaajuisesti. Valokuvataiteen museossa Kaapelitehtaalla on huhtikuun loppuun asti esillä Poliittisen valokuvan festivaali, joka käsittelee ruoka-teemaa monipuolisesti. Pidän erityisen hienona, että mukaan näyttelyyn on huolittu myös eläinoikeusjärjestöjen materiaalia. Ne kuvat paljastavat sen, mitä ruokatuottajat mainosmateriaaleissaan häivyttävät.

Festivaali läväyttää kerralla kasvoille suunnilleen kaikki ruuantuotannon ongelmat: ympäristövaikutukset, ilmastonmuutos, nälkä, siirtolaisuus, sodat, eläinten oikeudet, suuryritykset ja niin edelleen… Tuntuu uskomattoman epäreilulta, että me länsimaiset kermaperseet heitämme ruokaa roskiin samalla, kun maailmalla nähdään nälkää. On niin väärin, että herkillä arktisilla merialueilla revitään merenpohjaa pilalle, että yhä edelleen saimaannorppia kuolee täysin turhiin verkkoihin, että eläviä olentoja tuotetaan tehdasmaisissa olosuhteissa tapettavaksi. Näyttely käsittelee suuria kysymyksiä: miten turvaamme ruokahuollon, miten kaupungistuminen vaikuttaa viljelijöiden perinteisiin elinkeinoihin, miten luonnon monimuotoisuus säilytetään, kun ravinnoksi käytetään yhä yksipuolisempia lajeja?

Samaan aikaan ahdistaa ja tulee vastareaktiona voimattomuuden tunne. Miten minä muka voin vaikuttaa? Onko oma kasvissyöntini vain omaa ituhipin identiteettiäni pönkittävää puuhastelua vailla mitään todellista merkitystä?

Ruokakuvat kuitenkin muistuttavat, että kyseessä eivät ole vain yksilön valinnat: siitä, mitä syömme, tulee poliittinen kysymys, kun näkökulma laajentuu yksilötasolta ruoantuotannon rakenteisiin. Niihin rakenteisiin toisaalta myös kuluttajien valinnat vaikuttavat. Lihan käytön vähentäminen on sekä eettisesti että ekologisesti viisasta. Onkin hienoa, että kasvisruoka on noussut valtavirran trendiksi, kiitos nyhtökauran ja sipsikaljavegaanien.

Katso lisää: www.pvf.fi

// The Festival of Political Photography presents images that highlight the political, social and environmental dimensions of food.

Jätä ensimmäinen kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *