Not That Kind of Girl

Not that kind of girl

Ihailen Lena Dunhamia, mutta en usko, että meistä tulisi ystäviä, jos sattuisimme tapaamaan.

Dunham on kieltämättä rohkea. Hän on epäsovinnainen ja röyhkeä, rikkoo stereotypiaa siitä, kuinka naisten mediassa tulisi käyttäytyä, näyttää ja toimia. Girls kuvaa nuorten naisten elämää ilman sokerikuorrutetta. Jos en inhoaisi sanaa elämänmakuinen, saattaisin käyttää sitä puhuessani sarjasta, jossa seksi on sotkuista ja kömpelöä ja hahmot epätäydellisyydessään vaihtelevasti tuskastuttavia ja liikuttavia.

Jokin kirjassa silti ärsyttää. Ehkä itsekeskeisyys, josta Dunhamia on kritisoitu. Vain omassa itsessä vellominen tuntuu vaikealta käsittää. Maailmassa on niin paljon muuta kiinnostavaa ja tärkeää, kuin oma napa. Toivon, että vaikuttavat ja älykkäät ihmiset tarttuisivat vaikeampiinkin aiheisiin, kuin omiin ulkonäkökomplekseihinsa.

Toisaalta, mitä muuta omaelämäkerrallisen kirjan voisi kuvitella käsittelevän, kuin kirjoittajaa itseään? Not That Kind of Girl ei ole syvällinen tai muutoin nerokas, mutta on ehdottomasti viihdyttävä.

Lena Dunham vaikuttaa enemmän fiktiiviseltä hahmolta, kuin elävältä ihmiseltä.  Kirjaa lukiessa tuntuu, kuin lukisi jonkun keskeneräistä käsikirjoitusta niin, että sen kirjoittaja istuu vieressä. Odottaen kauhistelua, naurunpurskahdusta tai hyväksyviä nyökkäyksiä.

Välillä tuleekin irvistettyä, hymähdettyä ja myötäiltyä. Kasvamiseen, itsensä etsimiseen ja hyväksynnän hakemiseen liittyvät teemat tulevat lähelle. Silti minun on vaikea samaistua Dunhamin kokemuksiin, olemmehan sekä taustoiltamme että persooniltamme varsin erilaisia.

Parasta, mitä kirjan lukemisesta luulen saaneeni, onkin parempi ymmärrys niitä ihmisiä kohtaan, jotka ajautuvat elämässään kriisistä kriisiin, todellisiin tai kuviteltuihin. Joille ne oman elämän epävarmuudet ja pelot ovat ne maailman merkittävimmät ongelmat.

// Sorry Lena, I think I’m not that kind of girl.

There she goes, backpack on, headed for the subway or the airport. She did her best with her eyeliner. She learned a new word she wants to try out on you. She is ambling along. She is looking for it.

Vastaa