Lyhytelokuvavinkit Areenasta

Tampere Film Festival oli ja meni, ehdinpä itsekin muutamaan näytökseen. Nähtyä tuli lähinnä alueista Itä-Eurooppaa ja pohjoismaita, teemoista pakolaisuutta ja maahanmuuttoa. Hyviä pätkiä, ja erityisesti tykkäsin, kuinka lyhytelokuvien kanssa keskittyminen pysyy koko ajan kohdallaan, kun saman näytöksen sisällä liikutaan rajustikin tunnelmista toiseen.

Yle Areenasta löytyy pari kovaa kotimaista lyhytelokuvaa, jotka kannattaa näin Filkkarien jälkitunnelmissa kurkata:

Pieniä kömpelöitä hellyydenosoituksia

Ohjaaja Miia Tervon (tapasin ohimennen festareillakin lippuja säätäessä, kiva tyyppi!) pätkä kuvaa perhetilannetta, jossa etääntynyt viikonloppuisä havaitsee tyttärensä kuukautisten alkaneen yllättäen. Tytärtä esittävä Kati Vainionpää on ilmeikäs ja tavoittaa jotain olennaista teini-iästä: samaan aikaan niin kova ja haavoittuvainen. Feministinä menkka-aihe ilahduttaa, niistä ei liikaa julkisesti puhuta. Hyvänmielen filmi, vahva suositus!

Katso Areenasta! (8 päivää jäljellä.)

Eleganssi

Virpi Suutarin Eleganssi on aivan toisenlainen. Se on elokuva setämiehistä, metsästyksestä, arvovallasta. Ajasta ja ihanteista, jotka ovat hiljalleen siirtymässä historiaan. Nimensä mukaisesti elegantti, hienostunut, hillitty. Ei ihannoiva, ei kriittinen. Vaikka Elganssin yritysjohtajien maailma on kaukana omastani, en voinut olla hymähtämättä, kuinka lempeästi koiristaan puhuivat nämäkin sedät.

Katso Areenasta!

// Two Finnish shorts films worth watching.

Vastaa