Kokemuksia futon-sängystä

futon patja sänky kokemuksia

Palasin parin kuukauden kesäreissulta kotiin Brysseliin, ja hyvä kun olin saanut reissukamoja purettua, aloin rymsteerata asuntoani uuteen uskoon. Kämpässäni on kaksi huonetta, olohuone ja eteishuone, jossa on myös parvi. Olen tähän asti nukkunut parvella ja alakerran tila on ollut melko vajaalla käytöllä.

Nyt päädyin kuitenkin roudaamaan futon-sänkyni alakertaan kirjahyllyn eteen, ja uusi järjestys teki koko huoneesta hetkessä käyttökelpoisemman.

Olen nukkunut viimeiset 10 vuotta futonilla. Vaikka unenlahjani ovat hyvät eikä selkäni ole kovinkaan herkkä sille, millaisella alustalla nukun, olen vahvasti sitä mieltä, että futonilla yöunet ovat kaikkein parhaimmat. Brysseliin muutettuani ostin Futon Design -kaupasta perinteisen puuvillafutonin. Patja on todella jämäkkä ja melko kova, kaikki yövieraat eivät ole sitä arvostaneet, mutta minulle toimii mainiosti.

Löysin Facebookin marketplacesta käytettynä tanskalaisen Karup Designin Roots -vuodesohvan. Alusta toimii hyvin sängynrunkona, jotta futon saa pohjastakin hengitettyä. Futonia ei siis suositella pidettäväksi suoraan lattiaa vasten. Tässäkin huonekalussa muokattavuus ilahduttaa: jos joskus päädyn toisenlaiseen nukkumisjärjestelyyn, voi Roots-runkoa käyttää sohvana tai vierasvuoteena. Olohuoneessa minulla on saman merkin pieni Beat-futonsohva.

Nyt kun sänky on alakerrassa, siinä tulee pötköteltyä enemmän muutenkin kuin nukkuessa. Myöskin koiravieraiden varalta sänky kaipaa enemmän suojausta. Futonpatjan päällistä ei saa irroitettua pesua varten, jolloin tahranpoisto on vaivalloista. Päädyin hankkimaan Yumekolta Tencel-patjansuojuksen. Patjansuojuksen voi heittää pesuun tarvittaessa ja se pehmentää futonin pintaa hieman.

Talven ja korkeiden lämmityskulujen (tai vaihtoehtoisesti viluisten varpaiden) varalta satsasin myöskin uuteen peittoon: tilasin Finlaysonilta villatäytteiden Aito-peiton ja saman sarjan Aito-tyynyn. Lakanatkin ovat Finlaysonilta, pellavalakanat ovat iholla tosi miellyttävät ja niiden pitkäksi luvattu käyttöikä viehättää.

One Reply to “Kokemuksia futon-sängystä”

  1. Tämä olikin kiinnostava juttu. Japanissa en oikein futon-sängyllä ikinä tykännyt nukkua, mutta täytyypä vielä perehtyä asiaan, josko siinä kuitenkin voisi olla jotain.

Vastaa