Hajuvesikaupunki Grasse

grasse01grasse02Ranskan-reissulla ei ollut tarkoitus mennä Grasseen. Kun sää oli matkan viimeisenä päivänä vähän liian huono kiipeilyyn, hypättiin autoon ja ajateltiin mennä Verdonin kanjonille ihan vaan katselemaan maisemia. Lumiset vuoristotiet ja vuokra-auto eivät kuitenkaan olleet toimiva yhdistelmä, joten käännyimme takaisin ja päädyimme Grasseen.

Grasse on pieni, noin 50 000 asukkaan kaupunki vähän Nizzasta sisämaahan, vuorimaisemien keskellä. Kaupunki on tunnettu hajuvesitehtaistaan ja kutsuukin itseään parfyymipääkaupungiksi. Turistikaudella voisin vannoa, että en viihtyisi Grassen kapeilla kaduilla sekuntiakaan, mutta näin sesongin ulkopuolella spontaani pysähdys kaupungissa oli mieleeni.

grasse03grasse04Hajuvesitehtaita Grassessa on tosiaan useita, me vierailimme Fragonardilla. Muutaman salin ilmainen näyttely esitteli vanhoja hajuvesipulloja ja tuoksujen valmistusvälineitä. Itse tuotantotiloihin olisi päässyt kierroksille, mutta tyydymme vain vähän kurkkimaan ovelta.

Tehtaanmyymälässä kiertely sai nenän hetkessä sekaisin: satojen erilaisten parfyymien lisäksi tarjolla oli tuoksuvia saippuoita ja voiteita. Hauska yksityiskohta oli se, että suomeksi kaupassa horistessamme yksi myyjistä vastasi suomeksi ja kertoi olevansa suomalainen sukujuuriltaan.

// Grasse: the parfyme capital.

Vastaa